Göteborgs universitetsbibliotek: Uno Myggan Ericsons revy- och teaterhistoriska samlingar

Uno Myggan Ericsons revy- och teaterhistoriska samlingar

Författaren, revy- och teaterforskaren Uno Myggan Ericson (1926-2001), var en tid teaterdirektör, han var verksam som journalist, känd som radioprofil samt författare av en mängd böcker om teater, revy, cirkus mm. En stor del av hans vetande finns samlat i uppslagsverket Myggans nöjeslexikon, som utkom 1989-1993 i 14 band.

År 1987 utnämndes han till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Den omfångsrika samlingen som år 2002 donerades till Göteborgs universitetsbibliotek av hustrun Irené Ericson består av arkivmaterial, böcker och grammofonskivor. Samlingen speglar Myggans alla verksamhetsområden. Här finns brev, fotografier, arbetsmaterial, speciallitteratur rörande Jugoslavien, teater-, revy-, och cabarethistoria, samt en unik samling cirkuslitteratur.

Arkivet

Arkivet består av manuskript, biografiska handlingar, fotografier, korrespondens och en stor materialsamling rörande revy, teater och cabaret.

Använd databasen Alvin för att hitta för att hitta information om Uno Myggan Ericsons arkiv. Du kan söka på personnamn, arkiv, eller dokument. Brev kan du söka på avsändare (författare) eller mottagare, eller en kombination av båda.

Till Alvin

Boksamlingen

utgörs av litteratur om cirkus, musikal, revy, teater, visa mm. Böckerna är sökbara i Libris och Supersök, på ämnesord, författare och titlar samt som en fritextsökning på ”Uno Myggan Ericsons samling” .

Myggan hade även en stor samling svensk skönlitteratur och litteratur om Balkan. Dessa samlingar förvärvades ej av biblioteket.

Grammofonskivorna

som till största delen utgörs av Lp-skivor är inte katalogiserade men sorterade ämnesvis på rubriker som musikaler, musichall, cirkusmusik, svensk revy, svensk visa, fransk musik, musik från Balkan. 

Kontaktinformation

Handskriftsavdelningen
Box 222
405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Renströmsgatan 4

Leveransadress:
Lundgrensgatan 1,
412 56 GÖTEBORG

Telefon:
031-786 17 13
031-786 14 30

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-03-22 11:04

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen