Göteborgs universitetsbibliotek: Pontus Fürstenberg

Pontus Fürstenberg

Pontus Fürstenbergs arkiv

Grosshandlaren Pontus Fürstenberg (1827-1902) är idag mest känd som konstsamlare, men han var även verksam inom affärsvärlden och kommunalpolitiken i Göteborg.

Genom sin samlarverksamhet kom Fürstenberg i kontakt med ett flertal av samtidens främsta konstnärer exempelvis Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Richard Bergh och Karl Nordström. Fürstenberg var även mecenat för den originelle målaren Olof Sager-Nelson vilket avspeglas i en större svit brev från denne. I arkivet ingår, förutom konstnärsbreven, även en svit biografiska handlingar samt diverse trycksaker och fotografier.

Makarna Pontus och Göthilda Fürstenberg bodde i det som idag kallas för Palacehuset vid Brunnsparken i Göteborg där också konstsamlingen (nu i Göteborgs konstmuseum) fanns. Lägenheten är idag fest- och konferensvåning. Denna har på senare tid nyinretts med foton, föremål och brevfacsimiler med mera från den aktuella tiden. Frågor om Fürstenbergs arkiv besvaras av Handskriftsavdelningen.

Sök i Alvin

Använd databasen Alvin för att hitta för att hitta information om Pontus Fürstenbergs arkiv. Du kan söka på personnamn, arkiv, eller dokument. Brev kan du söka på avsändare (författare) eller mottagare, eller en kombination av båda.

Till Alvin

Kontaktinformation

Handskriftsavdelningen
Kontaktformulär
Telefon och e-post till medarbetare

KvinnSam
Kontaktformulär
Telefon och e-post till medarbetare

Besöksadress
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-10-19 13:47

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen