Göteborgs universitetsbibliotek: Otto Nordenskjöld

Otto Nordenskjöld

Otto Nordenskjölds arkiv

Arkivet efter Otto Nordenskjöld speglar hans mångfacetterade gärning i form av en stor mängd korrespondens, speciellt med flera av världens främsta geografer och forskningsresande, men även inom andra områden som handelsgeografi och fredsfrågor. Dessutom ingår en omfattande samling fotografier från hans olika expeditioner, manuskript och tidningsklipp. En särskild plats i arkivet intar skeppsdagboken från Antarktisexpeditionen. Kontakta Handskriftsavdelningen om du har frågor om arkivet.

Professor Otto Nordenskjöld (1869-1928) var en av Sveriges mest kända forskningsresande. Han genomförde ett flertal forskningsresor bland annat till Eldslandet och Patagonien samt till Peru och Grönland. Svenska Antarktisexpeditionen 1901-1903 är mest känd, då den kom att få ett ganska dramatiskt förlopp och där man länge inte hade kännedom om expeditionens öde.

Efter Antarktisexpeditionen fick Otto Nordenskjöld en professur i geografi med handelsgeografi vid Göteborgs högskola. Han var med och startade Handelshögskolan i Göteborg och blev dess förste rektor år 1923.

Sök i Alvin

Använd databasen Alvin för att hitta för att hitta information om Otto Nordenskjölds arkiv. Du kan söka på personnamn, arkiv, eller dokument. Brev kan du söka på avsändare (författare) eller mottagare, eller en kombination av båda.

Till Alvin

Kontaktinformation

Handskriftsavdelningen
Kontaktformulär

Besöksadress
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2022-05-10 16:02

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen