Göteborgs universitetsbibliotek: Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderbergs arkiv

Ett av de mest intressanta arkiven i universitetsbibliotekets samlingar är författaren Hjalmar Söderbergs (1869-1941) arkiv. Materialet förvärvades år 1949 från Söderbergs hustru Emilie Söderberg och utgör en påbyggnad till en tidigare manuskriptdonation från 1937 av apotekare Gustaf Bernström. Under årens lopp har dessutom arkivet fått åtskilliga tilläggsaccessioner.

Förutom originalmanuskripten till flera av Söderbergs viktigaste arbeten som till exempel Doktor Glas, Hjärtats oro och Den allvarsamma leken ingår även utkast och anteckningar till flera arbeten. Vidare finns en omfattande korrespondens bestående av brev till Hjalmar Söderberg från olika personer, familjebrev, biografiska handlingar och fotografier. Frågor om Hjalmar Söderbergs arkiv hanteras av Handskriftsavdelningen.

Hjalmar Söderberg räknas idag till en av de viktigaste svenska 1900-talsförfattarna och han har blivit föremål för ett flertal studier och biografier, bland annat i avhandlingen ”Och nu börjar historien. Hjalmar Söderbergs novellkonst” av Miranda Landen, vilken framlades vid Lunds universitet i maj 2013.

Sök i Alvin

Använd databasen Alvin för att hitta för att hitta information om Hjalmar Söderbergs arkiv. Du kan söka på personnamn, arkiv, eller dokument. Brev kan du söka på avsändare (författare) eller mottagare, eller en kombination av båda.

Till Alvin

Kontaktinformation

Handskrifter
Kontaktformulär
Telefon och e-post till medarbetare

KvinnSam
Kontaktformulär
Telefon och e-post till medarbetare

Besöksadress
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-10-19 13:52

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen