Göteborgs universitetsbibliotek: Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderbergs arkiv

Ett av de mest intressanta arkiven i universitetsbibliotekets samlingar är författaren Hjalmar Söderbergs (1869-1941) arkiv. Materialet förvärvades år 1949 från Söderbergs hustru Emilie Söderberg och utgör en påbyggnad till en tidigare manuskriptdonation från 1937 av apotekare Gustaf Bernström. Under årens lopp har dessutom arkivet fått åtskilliga tilläggsaccessioner.

Förutom originalmanuskripten till flera av Söderbergs viktigaste arbeten som till exempel Doktor Glas, Hjärtats oro och Den allvarsamma leken ingår även utkast och anteckningar till flera arbeten. Vidare finns en omfattande korrespondens bestående av brev till Hjalmar Söderberg från olika personer, familjebrev, biografiska handlingar och fotografier. Kontakta Handskriftsavdelningen om du har frågor om Hjalmar Söderbergs arkiv.

Hjalmar Söderberg räknas idag till en av de viktigaste svenska 1900-talsförfattarna och han har blivit föremål för ett flertal studier och biografier, bland annat i avhandlingen ”Och nu börjar historien. Hjalmar Söderbergs novellkonst” av Miranda Landen, vilken framlades vid Lunds universitet i maj 2013.

Material från Hjalmar Söderbergs arkiv i databasen Alvin

Söderbergssällskapet

Kontaktinformation

Handskriftsavdelningen
Kontaktformulär

Besöksadress
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2022-05-10 16:02

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen