Göteborgs universitetsbibliotek: Trolleri på UB

Trolleri på UB

Ur Iwan Ljunggrens magiska boksamling - Centralbiblioteket 19 september - 13 november 2008. Utställningen har sammanställts av bibliotekarie Thomas Lindström i samarbete med professor Ingmar Söhrman vid Institutionen för romanska språk. Vid invigningen framträdde Ingmar Söhrman  med trollkonster

Ljunggren, Iwan , 1884 - 1975 var kamrer i Stockholm och skicklig amatörtrollare. Hans samlingar av trollerilitteratur (300 noggrant numrerade band) och diverse apparater och redskap skänktes efter hans bortgång till Göteborgs universitetsbibliotek. Böckerna har bevarats men tyvärr finns föremålen inte kvar i samlingarna.

Paret Truxa

Affisch för en trolleriföreställning med tankeläsarparet Truxa på restaurang Lorensberg 1962

Magicians' tricks

Bokomslag: Magicians' tricks : how they are done / Henry Hatton and Adrian Plate. London 1919

Salon Magie

Bokomslag: Moderne Salon Magie / von G. Willmann. Leipzig 1891

Trolleri nu och då

Magi har funnits sedan urminnes tider. Både den svarta och den vita magin finns representerade bland urgamla kulturer. Trolleri som underhållning finns dokumenterad sedan antiken. Under varietéteaterns och cirkusarnas framväxt under sent 1700-tal har trollkarlarnas möjligheter att ofta framträda kraftigt ökat, och numera har TV givit ett nytt forum inte minst för de stora illusionerna som David Copperfield och den svenske Joe Labero.

Underhållningstrolleri delas upp i olika genrer som just stora illusioner, salongsmagi, bordstrolleri och ibland skiljer man ut kortmagi och manipulation, d.v.s. förmågan av vara verkligt fingerfärdig. Barntrolleri har också kommit att bli en egen genre.

Det ordnas konferenser och tävlingar i trolleri världen över och ett antal föreningar finns för trollkarlar som t.ex. Göteborg Magiska Klubb, Svensk Magisk Cirkel och International Brotherhood of Magicians. Den senaste världskongressen för trollkarlar (som inte alls bara är karlar utan också ganska många kvinnor) ägde rum i Stockholm 2006, och nästa år samlas världens magiker i Bejing.

Ingmar Söhrman, professor vid Institutionen för romanska språk, Göteborgs universitet

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2019-10-04 12:19

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen