Göteborgs universitetsbibliotek: Havet och människan - konstnären och författaren Arne Gadd 1920-2020

Havet och människan - konstnären och författaren Arne Gadd 1920-2020

Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4

Arne Gadd, egentligen Arne William Gadd, född 30 september 1920 i Göteborg, död 27 augusti 2003 i Göteborg, var en svensk målare, tecknare, grafiker och författare. Föräldrar var skräddaren David Hildebrand Gadd och Alfrida Lindström. Gadd fick sin konstnärsutbildning på Hovedskous målarskola (senare Göteborgs konstskola) och på Valands konstskola. Under ett tiotal år därefter arbetade han på annonsbyrå och som journalist på Svenska Sjöfartstidningen, innan han i fyrtioårsåldern kom att ägna sig på heltid åt konstnärskapet.

Arne Gadd gav ut flera böcker illustrerade med egna akvareller. Han skildrade havet, kusten och hamnarna, dess speciella miljöer och människor och hade även förmågan att med stor inlevelse se årstider komma och gå, känna förundran och tacksamhet över att få uppleva naturens skiftningar.
Georg Svensson på Albert Bonniers Förlag hade läst en artikel av Gadd i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning om Islandsberg och Karin Parrow. Han föreslog då, att Gadd skulle skriva en bok om västkusten och det blev dennes kanske mest kända bok: Kust i väster (1965).

Utställningen innehåller både handskriftsmaterial och tryckta böcker. Affischer: Håkan Granath.

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2021-03-09 14:18

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen